Poročilo 2018

­Poročilo o delu za leto 2018 in na kratko o načrtih za leto 2019

V začetku lanskega leta, ko smo se zbrali na občnem zboru, smo, po kratkem poročilu o delu in aktivnostih našega kluba, sprejeli tudi smernice za delo v letu 2018. Vse zadane naloge smo izpolnili, za osvežitev spomina vsem nam, članicam in članom kluba, predvsem pa vsem ostalim zainteresiranim, na kratko, o tem,  kaj smo počeli in kje vse smo bili s svojimi “starodobniki”:

Redni sestanki

Vsak drugi ponedeljek, preko celega leta, smo se dobivali v naših klubskih prostorih, se pogovarjali o že opravljenih nalogah, praznovali rojstne dneve vseh nas, se menili o načrtovanih akcijah, skratka, družili smo se, lepo smo se imeli!!

Sejmi v Polju

Vsako prvo nedeljo v mesecu smo tudi v letu 2018 organizirali sejme rabljene motoristične opreme in rezervnih delov. Od blizu in daleč pridejo kupci, prodajalci in “firbci”, vseh smo veseli, prijetno in zanimivo je vsakič!

Obiski sejmov, udeležba na srečanjih lastnikov starodobnih vozil v okviru Zveze SVS

V januarju se je devet naših članov odpravilo na sejem v Augsburg, preko cele sezone pa smo se udeleževali srečanj po Sloveniji: aprila v Kopru so bili štirje naši, za 1. maja v Naklem tudi štirje, na sejmu v Škofljici maja pa devet. V Stari gori julija je bilo šest naših, v Zgornje savinjskem in Novi Štifti pa samo trije. Še kje drugje so naši najbolj vneti člani verjetno bili, če sem v naglici kaj spregledal, se opravičujem.

Subotica 2018

Zadnji vikend v juniju smo se udeležili mednarodnega srečanja starodobnikov v Subotici. Tomos je bil v časih naše skupne domovine pojem za vse, zato smo se odločili, da gremo na tokratno druženje, tja daleč dol, z njihovimi  mopedi. Pokazalo se je, da ja bila to res pravilna odločitev, da smo “zadeli žebljico na glavico”, po vsej poti in potem na tridnevnem srečanju smo bili s temi starimi “prduljicami” deležni vse pozornosti in občudovanja, saj je ogromno domačinov v tistih, že kar pozabljenih časih, imelo v lasti, ali pa jih ima še vedno, te odlične slovenske mopede. Trinajst se nas je odpravilo na dolgo pot (dve članici in enajst članov), mopede smo resda naložili na tri prikolice, da bi šli z njimi po cesti do Srbije, bi bila malo huda, kajne?  Smo se pa potem, na srečanju, brez nezgod in okvar, vse dni vozili z našimi mopedki po Subotici in bližnji, prelepi okolici. Ostali udeleženci, predvsem iz pobratenih madžarskih klubov, pa tudi iz Makedonije, Bosne in od drugod jih je bilo precej, so vozili lepše, dražje motorje in starodobne avtomobile,  kljub temu smo bili Makovci, zahvaljujoč Tomosu, prava atrakcija! Izredno gostoljubni so bili domačini, za vse je bilo odlično poskrbljeno, kapo dol, bi rekel Katanec, le pri organizaciji varnih panoramskih voženj jim je malo spodletelo. Brez lažne skromnosti lahko rečemo, da to mi veliko bolje obvladamo!

Moj dan mladosti

Člani našega društva se že drugo leto udeležujemo bolj ali manj spontanega srečanja z nazivom “Moj dan mladosti”, prijelo pa je tudi že vzporedno ime “s Tomosom na Cockto”. 25. Maja torej sedemo na naše Tomose in se popeljemo malo po Ljubljani. To je nekak spomin na leta, ko je bil Tomos zakon in če si imel srečo, ti je kaj hitro prisedla zadaj kakšna luštna in odpeljal si jo nekam na Cockto … pa še kam seveda. Letos je bilo udeleženih 8 naših članov in z nami sta mopedirala še dva znanca.

Štafeta SVS

Zveza Slovenskih Društev Ljubiteljev Starodobnih Vozil (SVS) se je odločila proslaviti Evropsko kulturno leto 2018 z organizacijo »štafete od PIRANA do GORIČKEGA«. Del štafete smo bili tudi Makovci.

Ogled filma o Codeliju

Dva naša predstavnika sta si ogledala igrano-dokumentarni film o malo znani afriški avanturi znamenitega slovenskega izumitelja, barona Antona Codellija, znanega tudi po tem, da je leta 1898 v Ljubljano pripeljal prvi avtomobil. Zanimiv film, saj to, da je pripeljal prvi avtomobil v naše kraje vemo vsi, a film nam postreže še z mnogimi drugimi zgodbami o Codeliju, spoznamo mnoge njegove talente, izume, … pa tudi strasti. Ogled priporočamo vsem.

Srečanje z naslovom Mobilnost starejših v domu starejših v Medvodah,

V DEOS Centru starejših Medvode je v organizaciji Zavoda Aktivna starost v četrtek potekal dogodek z naslovom Mobilnost starejših. Namen je bil opozoriti na številne izzive dolgoživosti, ki Slovenijo čakajo v prihodnosti, predvsem pa so se osredotočili na rešitve in dobre prakse, ki že potekajo in odgovarjajo na ključne težave, s katerimi se srečujejo starejši. Naši člani so se srečanja udeležili s svojimi starodobniki in na nek način dali vedeti, da leta niso ovira, potrebno je vzdrževanje kondicije, tu pa tam kaj naravnat, morda zamenjat, podmazat, … pa veliko ljubezni. In ja, z veliko ljubezni naši člani skrbijo za svoje starodobnike, take na dveh in na štirih kolesih.

Udeležba na vseh akcijah in prireditvah v okviru naše, Vodiške občine

Tako kot vsa leta doslej, smo se, po vseh naših najboljših močeh, trudili, da smo bili prisotni pri vsem, kar se je, preko celega leta, zanimivega dogajalo v Vodicah: V aprilu smo sodelovali pri čistilni akciji (devet nas je bilo), prvi teden v septembru smo pomagali našim malčkom varno priti v šolo in potem domov (šest članov nas je pri tem sodelovalo). Tudi na vseh prireditvah v okviru praznovanj občine smo bili, z veseljem, zraven.

Za sv. Štefana okrog Šmarne gore

Tik pred koncem leta smo tudi tokrat v Polju pogostili s prigrizkom in “kuhančkom” vse, ki so se kljub mrazu z motorji podali na že kar tradicionalno krožno “dirko”.

16. srečanje lastnikov starodobnih vozil Vodice 2018

Spodobi se in pravično je”( smo rekli včasih), da ta, vsaj za naš klub, osrednji dogodek, omenimo posebej.

Zadnji konec tedna v avgustu bi moralo biti to naše, že šestnajsto po vrsti, srečanje, pa smo ga, zaradi izredno slabega vremena, zadnji trenutek odpovedali. “Vajo” smo potem, seveda z veliko napora, uspešno ponovili konec septembra in veseli smo, da smo tudi to prireditev, kot vse do sedaj, uspešno “spravili pod streho”. Zahvaljujemo se našim zvestim udeležencem od blizu in daleč, vsem obiskovalcem in ostalim, ki so nam na kakršen koli način pri tem pomagali.

ZAKLJUČEK

To je bil čisto kratek povzetek vsega našega, od daleč vidnega dela v letu 2018. Nič nismo govorili in poudarjali vsega ostalega, malo vidnega, nešteto opravljenih ur servisiranja in olepševanja naših dvo ali štiri kolesnih starodobnikov. No, to pa je že daljša, temeljitejša tema za drugo priložnost!

PLAN ZA LETO 2019

Nobenih konkretnih planov si za letošnje leto nismo zastavili, vse, že dobro utečene akcije bomo ponovili: sestajali se bomo, sejme bomo še naprej  organizirali, udeleževali se bomo srečanj starodobnikov po Sloveniji, na dvodnevni izlet se bomo odpravili, pripravili bomo 17. Vseslovensko srečanje lastnikov starodobnih vozil Vodice 2019. Veliko dobre volje, predvsem dosti zdravja si želimo, pa nam bo, ni hudič, tudi letos “ratalo”!!!

Ko že veliko let doslej, je poročilo pripravil Jernej, član z veliko kilometrino, ogromno izkušnjami in še več dobre volje, nekaj malega pa je dodal še Marko.

Februar 2019

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.