2. Vseslovensko srečanje starodobnikov Vodice (2004)

V soboto 28. Avgusta je ekipa spletnega portala Starodobnik.net obiskala srečanje starodobnih vozil v organizaciji Moto kluba MAK v Vodicah.

Organizatorji bi težko izbrali lepši dan in kraj, za že drugo po vrsti, tovrstno srečanje. Bila je prečudovita, poznoavgustovska sobota, v ambientu, ki je naravnost izžareval svoj namen. Dvorišče cerkve v Vodicah je bilo več kot primeren prostor za gostitev približno 250 starodobnih avtomobilov, kmetijske mehanizacije in po veliki večini motociklov. Za vsakogar se je nekaj našlo, tako za ljubitelje predvojnih motociklov, kjer so v veliki večini prevladovali BMW-ji, prikoličarjev, ter vseh možnih znamk povojnih motornih koles. Paša za oči je bila skupina vojaških Jeepov, z vozniki in sopotniki oblečenimi in opremljenimi v duhu njihovega časa. Na področju avtomobilov slika ni bila dosti drugačna. Čeprav so bili v manjšem številu, se je spet našlo za vsakogar nekaj. Pa naj bo to Fiatov mali športnik 850 Sport, ali pa Citroenova predvojna limuzina.

Srečanje ni služilo kot samemu sebi namen, pač pa, ker je potrebno lepoto deliti, so organizatorji poskrbeli, ne le da so obiskovalci imeli nekaj od srečanja, pač pa so celotno doživetje delili tudi z prebivalci okoliških vasi, saj so se po lepem vremenu zapeljali po okoliških zavitih cestah. In ljudje so imeli kaj za videti. Cela prireditev je potekala skrbno organizirano pod taktirko predsednika Moto Kluba MAK, Matjaža Kuhte, kar za približno 250 motociklov, prikoličarjev in avtomobilov ni majhen zalogaj. Ker je šlo za precejšnjo karavano, je bilo potrebno ustrezno poskrbeti tako za varnost udeležencev, kot gledalcev, hkrati pa še za nemoten potek vožnje. Prvi, takoj za spremljevalnim vozilom vodiškega gasilskega društva so speljali predvojni motocikli, za njimi prikoličarji, potem povojni motocikli, nazadnje pa še avtomobili. Čudovito je bilo stati ob poti in opazovati res impresivno karavano prave eksotike, še toliko bolj, ker je sproti nazanjala svojo navzočnost z starodobniškim hrupom, tako iz izpušnih cevi, kot tudi z trobljami. Ni ga bilo domačina, ki ne bi pokazal izjemnega zanimanja za mimoidoče, celo več, naklonjenost je bila obojestranska, ni ga bilo udeleženca, ki bi mu bilo težko dvigniti roko v prijazen pozdrav.

Tovrstne prireditve, četudi v organizaciji klubov na lokalni ravni, prinašajo neizmerno zanimanje za starodobništvo, še toliko bolje, če so organizacijsko na tako visokem nivoju, kot je bila pričujoča, hkrati pa bogatijo našo skupno tehnološko dediščino in prispevajo k dvigovanju zavesti in zanimanja za starodobnike, pa naj gre za avtomobile, motocikle ali pa kmetijsko mehanizacijo.

Spisal: Luka Bizant**Matjaž Lakner, Emil Semenič